Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie is een holistische therapie en benadert het lichaam als één samenhangend systeem.

Als cranio-sacraal therapeut werk ik met het cranio-sacraal systeem en het bindweefsel.

Het cranio-sacraal systeem is een fysiologisch systeem dat in het lichaam werkzaam is naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart en bloedvaten. De naam is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (de beenderen van de schedel) en sacrum (het heiligbeen). Ook het centrale zenuwstelsel bevindt zich binnen dit systeem, dat een eigen ritme volgt.

Het bindweefsel is letterlijk de verbindende factor in ons lichaam. Ons lichaam bestaat van hoofd tot tenen uit bindweefsel (fascia). Het is eigenlijk één groot stuk weefsel dat alle botten, vaten en organen omvat. Via alle zenuwbanen die erdoor heen lopen, is het bindweefsel verbonden met het centrale zenuwstelsel.

In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei trauma’s – zowel emotioneel als fysiek. Gevoelens van pijn, woede, angst en fysiek letsel worden in het lichaam opgeslagen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat het cranio-sacraal systeem uit balans raakt, krimpt, gaat vastzitten en zijn vitaliteit verliest.

Door aandachtige, zachte aanraking maak ik contact met het bindweefsel en kan ik voelen waar het ritme verstoord is door spanningen en blokkades. In het contact nodig ik het lichaam uit om deze los te laten en de beweging te herstellen. Door te ontspannen en ruimte te scheppen in de weefsels, kunnen blokkades oplossen, wordt de doorstroming beter, de toevoer van zuurstof en voedsel naar de cellen wordt vloeiender.

Cranio-sacraal therapie bevordert innerlijke rust, meditatie en algemene gezondheid en geeft een gevoel van welzijn. Het is zeer aan te bevelen voor mensen die veel stress ervaren en zoeken naar een rustpunt en ontspanning.

Speciale vormen van cranio-sacraal therapie:
zwangerschapscranio

Advertentie

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: