Wat is het craniosacraal systeem?

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies om de hersenen en het ruggenmerg, en het hersenvocht, dat ertussen vloeit.

Het vlies zit als een buis om het ruggenmerg en verbindt zo de schedel (cranium) met het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het centrale zenuwstelsel, dat zorgt voor de aansturing van alle lichaamsfuncties.

Het hersenvocht maakt een subtiele uitzettende en inkrimpende golfbeweging. Dit is als het ware de ademhaling van het zenuwstelsel. Het is, naast de ademhaling en de hartslag, het derde primaire ritme van het lichaam. Het cranio-sacraal ritme is overal op het lichaam voelbaar via het bindweefsel.

Een verstoring of blokkade van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen, op het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Door het loslaten van deze spanning wordt het hele organisme verjongd en gunstig beïnvloed. Diepe ontspanning ontstaat, stress verdwijnt en pijnpatronen lossen op.

Advertentie

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: